Λίμνη Αγιάς – Αλικιανός – Βοτανικό Πάρκο – Λάκκοι – Ομαλός (Φαράγγι Σαμαριάς)

Η τεχνητή λίμνη της Αγιάς

image6είναι σε απόσταση 10 χιλιομέτρων όπου μπορείτε να επισκεφθείτε ένα μοναδικό υγροβιότοπο της Λίμνης της Αγιάς, με πολλά ενδημικά είδη πουλιών, φυτά και ερπετά. Αποτελείται από 450 στρέμματα προστατευόμενης περιοχής και η έχει κατασκευαστεί για το σκοπό της άδρευσης και ύδρευσης της περιοχής του Αλικιανού. Το χωριό Αλικιανός αξίζει μια επίσκεψη, όπως θα δείτε το πέτρινο γεφύρι, που φιλοξενείται στα νερά της κοιλάδας του Ποταμού Κερίτη, αλλά και το μνημείο των εκτελεσθέντων.

image7

 

Φεύγοντας μπορείτε να περιηγηθείτε σε ένα από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα των Χανίων του Βοτανικού Πάρκου, μοναδικό στην Ευρώπη και απο τα λίγα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εντυπωσιακό τοπίο εδώ αποτελείται από σπάνια δείγματα της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, καθώς και τροπικά και υποτροπικά είδη από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό Λάκκους που είναι χτισμένο στις πλαγιές δύο λόφων με θέα τα Λευκά Όρη. Ένα καταπράσινο χωριό με κήπους και περιβόλια και μικρές πιθανότητες να κυριαρχούν οι ελιές.

image5Τελικός προορισμός είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς, απέχει 47 χλμ. που ξεκινά από τον κεντρικό οροπέδιο του Ομαλού σε υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα. Το μήκος του είναι περίπου 18 χιλιόμετρα και είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Το φαράγγι έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο, τόσο για τη φυσική ομορφιά της όσο και για τη μοναδική και σπάνια χλωρίδα και πανίδα που ζει εκεί. Τα πιο χαρακτηριστικά είδη του φαραγγιού είναι το αγριοκάτσικο της Κρήτης, το περίφημο κρι-κρι, μπορείτε να το δείτε καθώς περπατάτε, μακριά στις πλαγιές των Λευκών Ορέων

 

Αυτή η εκδρομή είναι  4 – 4,30 ώρες