Ελαφονήσι – Μονή Χρυσοσκαλίτισσας-Σπήλαιο Αγίας Σοφίας

Το Ελαφονήσι ή αλλιώς Ελαφόνησος η λιμνοθάλασσα, βρίσκεται 82 χιλιόμετρα από τα Χανιά, Νοτιοδυτικά. Ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Κρήτης εναλλάσσεται σε όμορφες παραλίες με αμμόλοφους, καταγάλανη θάλασσα με λευκή άμμο, που το χωρίζει από τη στεριά μια λιμνοθάλασσα με βάθος 1 μέτρο το πολύ. Καλά οργανωμένη, προσφέρει δυνατότητες διαμονής, φαγητό, ποτό και διευκολύνσεις για κολύμπι και ηλιοθεραπεία (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ κλπ).

 

 

image13Μονή της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας, που βρίσκεται 76 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, υπάρχει το σημαντικό μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας (που σημαίνει «με χρυσά βήματα»). Η παλιά παράδοση της Μονής υποστηρίζει ότι ένα από τα 90 σκαλοπάτια που είναι σκαμμένα στο βράχο και οδηγούν στη κορυφή είναι φτιαγμένο από χρυσό (εξ ου και το όνομά του) , αλλά μπορούν να το δουν μόνο όσοι πιστεύουν πραγματικά.

 

 

 

 

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε λιγότερο από 2 χιλιόμετρα μετά το χωριό Τοπόλια . Ένα μικρό μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη στο σπήλαιο και το εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας . Βρίσκεται σε ύψος 285 μέτρα. Η κύρια αίθουσα έχει διάμετρο 70 μέτρα και ύψος 20 μέτρα . Τεράστιους σταλακτίτες , πάνω από 5 μέτρα ύψος , και ακόμη μεγαλύτερους σταλαγμίτες του σπηλαίου. Μερικές συκιές έχουν μεγαλώσει στο σπήλαιο και τα βρύα που υπάρχουν στα βράχια έχουν βάψει τους τοίχους σε βαθύ πράσινο.

 

 

 

Αυτή η εκδρομή διαρκεί από 4,30 έως 5 ώρες